22 juli 2008

EN ANNAN PRIDEVECKA

Sodomiterna anade inte att de två männen var änglar. Vad de hört ryktas om var två nyanlända unga, välformade män, och på kvällen flockades stadens manliga befolkning på gatan vid Lots hus. Där förväntade de sig att de frivilligt skulle utlämna sig åt dem. Vilket var det normala för nattlivet i den staden. När "valparna" inte visade sig villiga blev gayparaden ursinnig och efter ett kort brandtal beslöt de ta till våld, en tanke de inte hade haft förrän de blev avspisade. Sodom var ju annars en omvittnat fredlig, ja rent harmlös stad.

Lot, slug, visste vad de ville, och erbjöd provokativt sina döttrar. Det var som om han sade: "Se här, här har ni två vackra unga damer, vill ni inte ha dem?" Då blev vreden i paradleden än värre, och de stormade mot Lots ingång för att gängvåldta honom (och inte de två unga männen).

Lots döttrar var influerade av Sodoms kultur, och barnen de födde efter incesten blev stamfäder till två israelfientliga folk, moabiter och ammoniter. Lot själv framställs visserligen som en rättfärdig man, men sammanhanget visar att det var enbart pga farbrodern Abrahams uthålliga förbön, som Lot och hans familj räddades.

Nya Testamentet bekräftar att det var för onaturliga förbindelser som Sodomskulturen ödelades: "Likaså har också Sodom och Gomorra med kringliggande städer, vilka på samma sätt som de förra bedrev otukt och stod efter annat umgänge än det naturliga, blivit satta till ett varnande exempel, i det att de får lida straff i evig eld." (Judas brev, vers 7.)
___

Inga kommentarer: